Glorious Revolution: A Bloodless Coup That Secured Protestant Succession and Enshrined Parliamentary Supremacy

Glorious Revolution: A Bloodless Coup That Secured Protestant Succession and Enshrined Parliamentary Supremacy

Vuonna 1688 Englannin poliittinen maisema koetti dramaattista muutosta, jota kutsutaan “Kuningattaren vallankumoukseksi” tai “Glorious Revolutioniksi”. Tätä tapahtumaa tutkittaessa on mahdotonta sivuuttaa kuningas Jaakko II:n vaikutusta, jonka katolilaisuus ja absolutistinen hallintotapa oli sytyttämässä levottomuutta protestanttisessa Englannissa.

Jaakko II:n vallanvaihto oli monimutkainen prosessi, joka alkoi hänen uskonnollisista näkemyksistään. Protestanttisen Englannin parlamentti pelkäsi Jaakon kahden katolilaisen pojan seuraavan häntä valtaistuimelle ja näin vahvistavan katolilaisuuden asemaa Englannissa.

Kuningatar Mary II ja kuningas William III, Jaakko II:n protestanttiset tyttären ja vävynsä, astuivat kuvaan Hollannista saaden parlamentin tuen vallankaappaukseensa. Heidän laskeutumisensa Englantiin 5. marraskuuta 1688 johti Jaakko II:n luopumiseen vallasta ja pakoon Ranskaan.

Vallankumouksen Vaikutukset:

Kuvauksen Luokka Selite
Poliittinen Muutos: Glorious Revolution vahvisti parlamentin valtaa monarkian suhteen ja loi perustan konstitutionaalisen monarkian kehittymiselle Englannissa.
Uskonnollinen Toleranssi: Vaikka protestantismi säilyikin Englannin valtion uskontona, vallankumous johti myöhempiin lakeihin, jotka sallivat joitakin muiden uskontojen harjoittamisen muotoja.

William ja Mary, nyt kuninkaalliset William III:na ja Mary II:na, astuivat Englannin valtaistuimelle ja hallitsivat yhdessä. Heidän hallintonsa merkitsi merkittävää muutosta Englannin poliittisessa maisemassa. Vallankaappaus oli melko veretön, mikä ansaitseekin lempinimen “Glorious”.

William III:n Ja Mary II:n Hallinto

  • Bill of Rights (1689): Tämä merkittävä laki vahvisti parlamentin valtaa ja rajoitti monarkin oikeuksia. Se takasi myös perusoikeuksia, kuten sananvapauden ja protestanttien oikeuden omistaa aseita.
  • Toleration Act (1689): Tämä laki salli ei-konformististen protestanttien harjoittaa uskontoaan vapaasti, vaikka anglikaaninen kirkko säilyikin Englannin valtionkirkkona.

Glorious Revolutionin vaikutukset ulottuivat kauas Englannin rajojen ulkopuolellekin ja inspiroi muita kansallisia liikkeitä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Se on osoitus siitä, kuinka poliittiset ideat voivat muokata maiden kohtaloita ja kuinka vallankumoukset eivät aina edellytä verenvuodatusta saavuttaakseen merkittäviä muutoksia.

Lisää Harkittavaa:

  • Glorious Revolutionin vaikutukset Englannin siirtokunnille Pohjois-Amerikassa.
  • Vertailu Glorious Revolutionin ja Ranskan vallankumouksen välillä.